436773819_640.jpg

 

A szél mindig ugyanarról fúj, így a káosz egy idő után újra széttelepszik a kertvárosias vidékeinken. A csillagraj (ez az időszakosan pislákoló gyér fénykupac) megint kihűl és minden kezdődik elölről. Alighanem már elég otthonosan mozgunk a borzalomban, felénk ez háztáji intézmény, s ahogy a Duna megindul a tenger felé, a mellékén elterülő földek bort és pálinkát teremnek, csakhogy ezt a világkáoszt szuflával bírni tudjuk. Pedig mennyi szín és mennyi díszes egyenruhába öltöztetett hőbörgés lelkesíthetne minket, de az igazság csak az, hogy itt nem lesz rend soha. Már nem is fontos, hogy ki mondja és hogy miért, a "lehetetlen" fekete humora végleg elnyelt minket.

Ami ezt fel tudná szívni, az csak a nagyszülőknél elköltött vasárnapi ebéd. Fáradt és remegős kézzel kanalazzuk a húslevest, mert a tegnap éji fickósság másnapra igencsak elillant. Micsoda este volt pedig! Valódi zűrzavar, nőkkel, rendőrökkel és temérdek röviddel. A presszó hidegburkolata úgy csúszott, mint a pult legmélyebb kútjából felhúzott vegyes; ki mondhatná hogy a valóságot huncut szabotálni nem férfias munka? Nyomorúságos egyszerűség ez odakintről, belülről pedig az egész univerzum kevély meglovaglása. Kakasok vagyunk, egy riherongy udvar ismerős szemétdombján, és amikor a sarkantyúink a trágyába markolnak, akkor egyszer leszünk csak igazán kakasok. 

Nem tudom, hogy mondhat- e mást ez a mindössze 8 db nóta. Az amerikai-magyar kooperáció új élettel töltötte meg a népzenét, meghagyva bennük az autentikus nyomort és a velük való boldog dacolgatást. Ott van bizony a csavargó zsidó, az égbe lövöldöző szerb, a könnyelmű cigány és a komor magyar minden hagyatéka. Ha egyszer megszólalnak, a kocsmák összedőlnek, és ha egy napra csak, de arra az egyre a világ megregulázottan a lábunk elé hullik - kapcának.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zaporutca34.blog.hu/api/trackback/id/tr415745662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása